Smeinert - tanker fra en degn

Smeinert - tanker fra en degn

At vise et under...

FolkeskolenPosted by Søren Meinert Thu, April 04, 2013 11:55:30
En solrig augustdag tilbage i år 2000 stod jeg sammen med godt 400 andre i gymnastiksalen på seminariet i Århus - klar til at påbegynde min læreruddannelse.

De sidste dage har jeg ofte tænkt tilbage på to begivenheder fra den dag.

En af underviserne holdt en tale. Ole, hed han. Han underviste i pædagogik og didaktik.

Han talte om hvad det var for en opgave vi skulle forberede os på som lærere. Han talte om at vi kunne vælge at gøre det på to måder. Vi kunne undervise - eller vi kunne vælge at gøre det til vores opgave at vise et under - således at eleverne selv ville få lyst til at lære mere, lyst til selv at opsøge viden. Vælge at være med til at gøre en forskel.

Dernæst tog han os alle 400 nye studerende med ud, og sammen plantede vi et æbletræ mens vi sang "Livstræet".

I dag har jeg, for tredje dag i træk, stået foran Bjergmarkskolen (som godt nok takket være nogle kommunalpolitkere i dag bør kaldes Sofielundskolen). Min arbejdsgiver har valgt en lockout - og det gør ondt langt ind i mig.

Jeg savner at kunne være med til at vise et under for de elever jeg til daglig har ansvaret for. Jeg savner at være med til at inspirere dem. Jeg savner at være med til at gøre en forskel.

Jeg frygter at jeg, sammen med mine gode kolleger landet over, fremover vil blive presset ud i at skulle "nøjes" med at undervise.

At det er slut med tid til at vise et under.

  • Comments(2)//blog.smeinert.dk/#post12

Børn i naturen

FolkeskolenPosted by Søren Meinert Wed, January 02, 2013 21:32:27

I Natur og Ungdoms medlemsblad skriver et ungt Hovedestyrelsesmedlem denne gang om den betydning hans skole, hans lærer, og naturen omkring skolen havde for ham. Jeg gik selv på samme skole, en del år forinden. Havde den samme lærer.

For ti år siden skrev hans lærer - i skolens 40 års jubilæumsskrift - om at denne elev ville noget med sin interesse for natur og miljø. Og det har eleven levet op til med det store engagement han ligger for dagen i N&U. Tak til Virupskolen, Virupbækken, Virupskoven og til vores lærer - som gav os en interesse og forståelse for naturen omkring os. Forståelsen for mejser i skoven, salamandre i søen, tårnfalkene i kasserne... Det betød næsten mere end at skulle piske igennem "læs og forstå". Og som han (læreren) selv skrev i 2003: "X er blevet journalist, Y læser biologi (er nu færdig), Z er færdig på Landbohøjskolen og Æ samt Ø er snart færdige som lærere".

Vores lærer underviste os ikke altid.... For det meste så valgte han at vise os et under!

  • Comments(0)//blog.smeinert.dk/#post11

Klimaterrorisme (2)

klimaPosted by Søren Meinert Mon, December 07, 2009 15:30:27

Fra COP7 i Marrakech sendte jeg dette korte læserbrev hjem, som blev bragt i Information i november 2001. Det er skrevet sammen med min rejsefælle Rune K. Lange:

__________________

Læserdebat
Debat: Miljøterror Af SørenMeinert og Rune K. Lange, Natur og Ungdom - deltager i FN's klimakonference
Hvilken ondskab kommer ikke til udtryk, når man lader hele regioner, endda nationer oversvømme af stigende verdenshave? Hvem kan dog finde på at gøre vor jordklode så tør, at afgrøder ikke længere kan brødføde verdens befolkning? Hvorfor bekæmpes klimaforandringer ikke med samme iver og energi som terrorismen? Hvorfor udnytter vi ikke al vor viden og teknologi til for alvor at ændre vores måder at producere og forbruge energi på?

  • Comments(0)//blog.smeinert.dk/#post10

Asfaltbal i den borgerlige (2001)

klimaPosted by Søren Meinert Mon, December 07, 2009 15:04:48

Dette læserbrev blev bragt i Information i august 2001

____________________________________________

Asfaltbal i den borgerlige
Jeg er så glad for min cykel - det er regeringens bangebukse ikke


Det ruller derudaf for det danske samfund. Antallet af biler stiger - og de kører mere og mere, på stadig flere veje. Regeringen kommer gang på gang med forkølede planer, der skal hjælpe med at »styre trafikken« som de kalder det. Men bangebuksene på Christiansborg, med trafikminister Jakob Buksti i spidsen tør ikke tage de skridt der er nødvendige for for alvor at komme den stigende privatbilisme - og den dertil hørende forurening og udslip af drivhusgasser - til livs.
Jeg erindrer en tidligere Århus-borgmester og cyklist, Bernhard Jensen, der i 1973 sagde: »Hvem kan, og tør, stække den motoriserede færdsel«. Regeringen vil åbenbart ikke - eller også tør den ikke!
Det er på tide, at regeringen er sig selv sit ansvar bevidst, og langt om længe skrider til handling! Roadpricing kan måske løse nogle trafikale problemer i Københavnsområdet her og nu - men hvornår ser vi, fra regeringen, en langtidsplan der i højere grad fokuserer på den kollektive trafik.


Der mangler en plan
En plan, der går på tværs af ministerier og sikrer at det også bliver økonomisk fordelagtigt at færdes med offentlig transport. En plan, der stopper udbygningen af motorvejsnettet (som jo fremmer bilismen). En plan, der sikrer at alle får adgang til fornuftig transport til billige penge - og som sikrer den natur, og det miljø der omgiver os. Hvornår tør Københavns Kommune, og andre større byer, lukke den indre by for personbiler - hvilket helt sikkert vil fremme brugen af cykler? Hvornår tør regeringen, gennem finansloven, sikre billigere og bedre offentlig transport? Hvornår tør regeringen for alvor sætte bilisterne stolen for døren? Og hvor er miljøminister Svend Auken? I sidste uge sad han i Bonn og kæmpede en indædt kamp for at få Japan, Canada og Australien til at reducere deres CO2-udslip - hvornår tør han skride ind over for de alt for mange biler i Danmark og deres CO2-udslip.
Ja, man får næsten lyst til at foreslå en genindførelse af bilfri søndage!

  • Comments(0)//blog.smeinert.dk/#post9

Klimaterrorisme (1)

klimaPosted by Søren Meinert Mon, December 07, 2009 14:53:18

Bland det gamle gemmer faldt jeg også over dette indlæg der blev bragt i "vedvarende energi og miljø" i foråret 2003 hvor VKO-regeringen fremlagde et forslag til en ny klimastrategi

http://energi-miljo.dk/arkiv-pdf/x17-klima/2-03-s4-17.pdf

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Regeringens oplæg til ny klimastrategi er et kortsigtet sidespring, der ikke tager højde for at CO2-udslippet fortsat stiger herhjemme.

Om tyve år… hvem ved, hvordanverden ser ud til den tid. Ingen ved det forhåbentlig med sikkerhed - men vi er alle med til at forme fremtiden i kraft af vores handlinger i går,i dag og i morgen. Derfor skal vi værebevidste om hvad, vi gør. Vi skal tage ansvar for vores egne handlinger.

Det formår Regeringen ikke! Med oplægget til en ny klimastrategi for Danmark har Hans Christian, Bendt og de andre virkelig formået at gøre deres bukser så tilstrækkelig våde, at det bliver svært for os andre en dag at rette op på de fejl, de nu er ved at begå. Sjældent har jeg, som repræsentant for børn og unge i Danmark og Europa, i den grad følt, at "De Voksne" udelukkende handler for egen vinding og stemmetal - i stedet for at tænke langsigtet og ihukomme ideerne fra Rio.

Nu skal Danmark, der engang var blandt de førende i Verden, når talen faldt på vilje til at leve op til ånden i Kyoto-protokollen, og ikke kun ordene og de mange smuthuller, til at reducere udslippet af drivhusgasser gennem køb af varm luft. Jeg fatter det ikke!

Hvad er meningen?

Er formålet med Kyoto og hele samarbejdet i UNFCCC overhovedet at nedbringe det menneskeskabte udslip af drivhusgasser? Hvordan kan nogen mene, at købet af billige kvoter i Rusland (og fortsat stigende udledning herhjemme) kan være med til at begrænse udslippet? Hvordan kan nogen finde på at tænke mere på stemmetal ved næste valg, når det er fremtiden, der står på spil? Jeg fatter det ikke!

Gul feber på Balkan. Tørke og hedebølge i Afrika. Oversvømmelser i Bangladesh og Prag. Det er nogle af de symptomer, der nu begynder at vise sig - og de vil ikke blive færre med Regeringens nye klimastrategi.

Det kan godt være, at Regeringen hellere vil lege røvere og soldater langt væk hjemmefra - men for mig er klimastrategien udtryk for noget, der er mindst lige så farligt som terrorister og diktatorer verden over. Kald det Klimaterrorisme.

Med fuldt overlæg sidder seriøse politikere og spiller hasard med min, og andres, fremtid. Vel vidende at et stigende udslip af drivhusgasser vil få globale konsekvenser, vender Regeringen det blinde øje til. Jeg fatter det ikke!

Regeringens Klimastrategi hører hjemme i en børnehave. Der kan man også opleve at folk tisser i bukserne for, på en nem måde, at holde varmen her og nu, i stedet for at tænke fremad.

Jeg glæder mig ikke til, at vi om 10 år får overrakt Regeringens våde bukser, med skjolder og dårlig lugt. Hvem skal så betale, hvem har råd til det? Nutiden eller fremtiden? Regeringen mener åbenbart at "det der med drivhuseffekten" må være fremtidens problem. Jeg fatter det ikke!

Søren Meinert, Natur og Ungdom,


  • Comments(0)//blog.smeinert.dk/#post8

teknologidebat 2001

klimaPosted by Søren Meinert Mon, December 07, 2009 14:43:35

I disse klimatider kan det være sjovt at se tilbage på et par år som "klima-aktivist" i en tid inden det for alvor blev moderne.

I starten af årtusindet deltog jeg på COP5, 6 og 7 - altså FN´s klimatopmøder.

Undervejs blev det til en del skriverier i aviser og fagblade og enkelte radio/tv-interviews. Største medieoplevelse var nok da jeg fra COP6 i Haag sendte live om vores væddemål med EU - på BBC World.

Herunder lidt links til enkelte af historierne:

__________________________________

I November 2001 blev der bragt en debatartikel i Teknologirådets blad "Teknologidebat", hvor VU´s formand Torsten Schack Petersen og jeg skulle repræsentere "de unge fra hver sin side".

Læs hele artiklen på http://www.tekno.dk/subpage.php3?article=613&language=dk&category=2&toppic=kategori2

I artiklen udtaler den daværende VU-formand (i dag MF) blandt andet:

"Det er forkert, at der er ens afgifter på sprøjtemidler uanset hvor farlige eller skadelige de er, siger Torsten Schack-Petersen. Han synes, det er meget fint at forbruget af sprøjtemidler i private haver er faldet drastisk.
- Det viser, at folk har taget ansvar. For vi har jo alle et ansvar for miljøet i alt, hvad vi foretager os. Det nytter ikke bare at sige, at det klarer de for os inde på Christiansborg."

Jeg undrer mig blot lidt over, hvordan det så kan være at danske landmænd fortsat sprøjter løs (TV2, 8.9.09)... 31% ekstra i 2008.

Med lidt omvendt logik kan Torstens udtalelse vel så bruges til at udlede at: Landmændende tager ikke et ansvar. De forventer at alt bliver klaret af dem inde på Christiansborg....


  • Comments(0)//blog.smeinert.dk/#post7

Svend er død...

DiversePosted by Søren Meinert Tue, August 04, 2009 21:33:45

Svend troede på at ungdommen kunne gøre en forskel.

”Unge mennesker over hele Europa har mistet tålmodigheden med os politikere. Jeg glæder mig meget over at ungdommen har fornemmet det akutte behov for handling og tager med glæde imod udfordringen”.

Sådan skrev Svend Auken til den lille gruppe aktive unge fra Natur og Ungdom der i 2001 var blandt de første i Danmark til at tvinge klimaforandringer på dagsordenen gennem et væddemål med Svend.

8 måneder senere, da danske unge havde skåret 10,2% af deres CO2 udledning gennem simple initiativer i hverdagen og på skoler mødte den stolte taber op for at se nederlaget i øjnene. Svend havde tabt et væddemål – men han tabte med glæde, for de unge mennesker han havde bakket op havde vist at det er muligt at spare på energien uden de store dikkedarer. Svend smilte i hele hovedet da han fik overrakt en gummibåd, så han i sikkerhed kunne forlade Ministeriet når vandstanden nåede døren på Højbro Plads og udelukkede brugen af hans cykel. Sådan var Svend. Midt i kampen på FN´s klimatopmøder havde han altid overskud til at inddrage ungdommen – fremtidens miljøkæmpere.

Væddemålet var et af flere samarbejder mellem Natur og Ungdom og Svend Auken. Svend var altid åben for at inddrage unge i arbejdet for at beskytte naturen omkring os – og det betød meget for os unge at blive taget alvorligt af Ministeren.

Svend Auken betød utrolig meget for den danske natur- og miljøpolitik, men også internationalt kæmpede Svend en kamp for os alle. Det er blandt andet takket være hans utrættelige indsats at jeg som ung der rejste ud i verden for at samarbejde med andre unge om natur og miljø blev mødt med velvilje og respekt. Uanset om jeg drog til Johannesburg, Prag, Bangkok, Berlin eller Lissabon var det Svend og hans arbejde jeg blev konfronteret med når snakken faldt på Danmark.

Århuskonventionen, som Svend var en af arkitekterne bag, gav unge i især Østeuropa håb i deres arbejde for at beskytte lokale natur- og miljøinteresser. Mange gange har jeg bragt hilsner hjem til Danmark med tak for det arbejde. Det gjorde det muligt for unge at deltage i demokratiet. De fik en tro på at kunne forandre verden til det bedre. Svend var et fyrtårn for de mange. Svend inspirerede ungdommen.

Da jeg efter 10 års foreningsarbejde stoppede som Landsformand for Natur og Ungdom i oktober 2005 blev jeg dybt rørt da jeg dagen efter modtog et håndskrevet brev fra Svend med en stor tak for min indsats i ungdomsarbejdet og for vores samarbejde. Sådan var Svend vel bare. Han huskede at værdsætte mennesker.

Svend er død. Jeg vil komme til at savne hans klare røst i debatten og hans inspiration. Det vil ikke blive det samme uden Svend.

Mine tanker og medfølelse går til dem der stod Svend nærmest.

Søren Nørgaard Meinert

Tidligere Landsformand

Landsforeningen Natur og Ungdom

  • Comments(0)//blog.smeinert.dk/#post6

Fremtidens skole

FolkeskolenPosted by Søren Meinert Sat, November 29, 2008 11:52:43

Hvordan bliver skolen i fremtiden?

Hvilke ønsker har vi lov til at have, og hvilke muligheder ligger der de tendenser vi ser i samfundsudviklingen i dag?

Hvilke visioner kan man som lærer have - hvordan vil vores Utopia se ud? Et EDUtopia...

Hvilke hellige køer skal slagtes i skolen som vi ser den i dag - og hvilke kameler skal sluges og af hvem?

Hvem har ansvaret for skolen? Læreren, eleven, politikeren eller forældrene?

  • Comments(0)//blog.smeinert.dk/#post5
Next »