Smeinert - tanker fra en degn

Smeinert - tanker fra en degn

Klimaterrorisme (2)

klimaPosted by Søren Meinert Mon, December 07, 2009 15:30:27

Fra COP7 i Marrakech sendte jeg dette korte læserbrev hjem, som blev bragt i Information i november 2001. Det er skrevet sammen med min rejsefælle Rune K. Lange:

__________________

Læserdebat
Debat: Miljøterror Af SørenMeinert og Rune K. Lange, Natur og Ungdom - deltager i FN's klimakonference
Hvilken ondskab kommer ikke til udtryk, når man lader hele regioner, endda nationer oversvømme af stigende verdenshave? Hvem kan dog finde på at gøre vor jordklode så tør, at afgrøder ikke længere kan brødføde verdens befolkning? Hvorfor bekæmpes klimaforandringer ikke med samme iver og energi som terrorismen? Hvorfor udnytter vi ikke al vor viden og teknologi til for alvor at ændre vores måder at producere og forbruge energi på?

  • Comments(0)//blog.smeinert.dk/#post10

Asfaltbal i den borgerlige (2001)

klimaPosted by Søren Meinert Mon, December 07, 2009 15:04:48

Dette læserbrev blev bragt i Information i august 2001

____________________________________________

Asfaltbal i den borgerlige
Jeg er så glad for min cykel - det er regeringens bangebukse ikke


Det ruller derudaf for det danske samfund. Antallet af biler stiger - og de kører mere og mere, på stadig flere veje. Regeringen kommer gang på gang med forkølede planer, der skal hjælpe med at »styre trafikken« som de kalder det. Men bangebuksene på Christiansborg, med trafikminister Jakob Buksti i spidsen tør ikke tage de skridt der er nødvendige for for alvor at komme den stigende privatbilisme - og den dertil hørende forurening og udslip af drivhusgasser - til livs.
Jeg erindrer en tidligere Århus-borgmester og cyklist, Bernhard Jensen, der i 1973 sagde: »Hvem kan, og tør, stække den motoriserede færdsel«. Regeringen vil åbenbart ikke - eller også tør den ikke!
Det er på tide, at regeringen er sig selv sit ansvar bevidst, og langt om længe skrider til handling! Roadpricing kan måske løse nogle trafikale problemer i Københavnsområdet her og nu - men hvornår ser vi, fra regeringen, en langtidsplan der i højere grad fokuserer på den kollektive trafik.


Der mangler en plan
En plan, der går på tværs af ministerier og sikrer at det også bliver økonomisk fordelagtigt at færdes med offentlig transport. En plan, der stopper udbygningen af motorvejsnettet (som jo fremmer bilismen). En plan, der sikrer at alle får adgang til fornuftig transport til billige penge - og som sikrer den natur, og det miljø der omgiver os. Hvornår tør Københavns Kommune, og andre større byer, lukke den indre by for personbiler - hvilket helt sikkert vil fremme brugen af cykler? Hvornår tør regeringen, gennem finansloven, sikre billigere og bedre offentlig transport? Hvornår tør regeringen for alvor sætte bilisterne stolen for døren? Og hvor er miljøminister Svend Auken? I sidste uge sad han i Bonn og kæmpede en indædt kamp for at få Japan, Canada og Australien til at reducere deres CO2-udslip - hvornår tør han skride ind over for de alt for mange biler i Danmark og deres CO2-udslip.
Ja, man får næsten lyst til at foreslå en genindførelse af bilfri søndage!

  • Comments(0)//blog.smeinert.dk/#post9

Klimaterrorisme (1)

klimaPosted by Søren Meinert Mon, December 07, 2009 14:53:18

Bland det gamle gemmer faldt jeg også over dette indlæg der blev bragt i "vedvarende energi og miljø" i foråret 2003 hvor VKO-regeringen fremlagde et forslag til en ny klimastrategi

http://energi-miljo.dk/arkiv-pdf/x17-klima/2-03-s4-17.pdf

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Regeringens oplæg til ny klimastrategi er et kortsigtet sidespring, der ikke tager højde for at CO2-udslippet fortsat stiger herhjemme.

Om tyve år… hvem ved, hvordanverden ser ud til den tid. Ingen ved det forhåbentlig med sikkerhed - men vi er alle med til at forme fremtiden i kraft af vores handlinger i går,i dag og i morgen. Derfor skal vi værebevidste om hvad, vi gør. Vi skal tage ansvar for vores egne handlinger.

Det formår Regeringen ikke! Med oplægget til en ny klimastrategi for Danmark har Hans Christian, Bendt og de andre virkelig formået at gøre deres bukser så tilstrækkelig våde, at det bliver svært for os andre en dag at rette op på de fejl, de nu er ved at begå. Sjældent har jeg, som repræsentant for børn og unge i Danmark og Europa, i den grad følt, at "De Voksne" udelukkende handler for egen vinding og stemmetal - i stedet for at tænke langsigtet og ihukomme ideerne fra Rio.

Nu skal Danmark, der engang var blandt de førende i Verden, når talen faldt på vilje til at leve op til ånden i Kyoto-protokollen, og ikke kun ordene og de mange smuthuller, til at reducere udslippet af drivhusgasser gennem køb af varm luft. Jeg fatter det ikke!

Hvad er meningen?

Er formålet med Kyoto og hele samarbejdet i UNFCCC overhovedet at nedbringe det menneskeskabte udslip af drivhusgasser? Hvordan kan nogen mene, at købet af billige kvoter i Rusland (og fortsat stigende udledning herhjemme) kan være med til at begrænse udslippet? Hvordan kan nogen finde på at tænke mere på stemmetal ved næste valg, når det er fremtiden, der står på spil? Jeg fatter det ikke!

Gul feber på Balkan. Tørke og hedebølge i Afrika. Oversvømmelser i Bangladesh og Prag. Det er nogle af de symptomer, der nu begynder at vise sig - og de vil ikke blive færre med Regeringens nye klimastrategi.

Det kan godt være, at Regeringen hellere vil lege røvere og soldater langt væk hjemmefra - men for mig er klimastrategien udtryk for noget, der er mindst lige så farligt som terrorister og diktatorer verden over. Kald det Klimaterrorisme.

Med fuldt overlæg sidder seriøse politikere og spiller hasard med min, og andres, fremtid. Vel vidende at et stigende udslip af drivhusgasser vil få globale konsekvenser, vender Regeringen det blinde øje til. Jeg fatter det ikke!

Regeringens Klimastrategi hører hjemme i en børnehave. Der kan man også opleve at folk tisser i bukserne for, på en nem måde, at holde varmen her og nu, i stedet for at tænke fremad.

Jeg glæder mig ikke til, at vi om 10 år får overrakt Regeringens våde bukser, med skjolder og dårlig lugt. Hvem skal så betale, hvem har råd til det? Nutiden eller fremtiden? Regeringen mener åbenbart at "det der med drivhuseffekten" må være fremtidens problem. Jeg fatter det ikke!

Søren Meinert, Natur og Ungdom,


  • Comments(0)//blog.smeinert.dk/#post8

teknologidebat 2001

klimaPosted by Søren Meinert Mon, December 07, 2009 14:43:35

I disse klimatider kan det være sjovt at se tilbage på et par år som "klima-aktivist" i en tid inden det for alvor blev moderne.

I starten af årtusindet deltog jeg på COP5, 6 og 7 - altså FN´s klimatopmøder.

Undervejs blev det til en del skriverier i aviser og fagblade og enkelte radio/tv-interviews. Største medieoplevelse var nok da jeg fra COP6 i Haag sendte live om vores væddemål med EU - på BBC World.

Herunder lidt links til enkelte af historierne:

__________________________________

I November 2001 blev der bragt en debatartikel i Teknologirådets blad "Teknologidebat", hvor VU´s formand Torsten Schack Petersen og jeg skulle repræsentere "de unge fra hver sin side".

Læs hele artiklen på http://www.tekno.dk/subpage.php3?article=613&language=dk&category=2&toppic=kategori2

I artiklen udtaler den daværende VU-formand (i dag MF) blandt andet:

"Det er forkert, at der er ens afgifter på sprøjtemidler uanset hvor farlige eller skadelige de er, siger Torsten Schack-Petersen. Han synes, det er meget fint at forbruget af sprøjtemidler i private haver er faldet drastisk.
- Det viser, at folk har taget ansvar. For vi har jo alle et ansvar for miljøet i alt, hvad vi foretager os. Det nytter ikke bare at sige, at det klarer de for os inde på Christiansborg."

Jeg undrer mig blot lidt over, hvordan det så kan være at danske landmænd fortsat sprøjter løs (TV2, 8.9.09)... 31% ekstra i 2008.

Med lidt omvendt logik kan Torstens udtalelse vel så bruges til at udlede at: Landmændende tager ikke et ansvar. De forventer at alt bliver klaret af dem inde på Christiansborg....


  • Comments(0)//blog.smeinert.dk/#post7