Smeinert - tanker fra en degn

Smeinert - tanker fra en degn

Svend er død...

DiversePosted by Søren Meinert Tue, August 04, 2009 21:33:45

Svend troede på at ungdommen kunne gøre en forskel.

”Unge mennesker over hele Europa har mistet tålmodigheden med os politikere. Jeg glæder mig meget over at ungdommen har fornemmet det akutte behov for handling og tager med glæde imod udfordringen”.

Sådan skrev Svend Auken til den lille gruppe aktive unge fra Natur og Ungdom der i 2001 var blandt de første i Danmark til at tvinge klimaforandringer på dagsordenen gennem et væddemål med Svend.

8 måneder senere, da danske unge havde skåret 10,2% af deres CO2 udledning gennem simple initiativer i hverdagen og på skoler mødte den stolte taber op for at se nederlaget i øjnene. Svend havde tabt et væddemål – men han tabte med glæde, for de unge mennesker han havde bakket op havde vist at det er muligt at spare på energien uden de store dikkedarer. Svend smilte i hele hovedet da han fik overrakt en gummibåd, så han i sikkerhed kunne forlade Ministeriet når vandstanden nåede døren på Højbro Plads og udelukkede brugen af hans cykel. Sådan var Svend. Midt i kampen på FN´s klimatopmøder havde han altid overskud til at inddrage ungdommen – fremtidens miljøkæmpere.

Væddemålet var et af flere samarbejder mellem Natur og Ungdom og Svend Auken. Svend var altid åben for at inddrage unge i arbejdet for at beskytte naturen omkring os – og det betød meget for os unge at blive taget alvorligt af Ministeren.

Svend Auken betød utrolig meget for den danske natur- og miljøpolitik, men også internationalt kæmpede Svend en kamp for os alle. Det er blandt andet takket være hans utrættelige indsats at jeg som ung der rejste ud i verden for at samarbejde med andre unge om natur og miljø blev mødt med velvilje og respekt. Uanset om jeg drog til Johannesburg, Prag, Bangkok, Berlin eller Lissabon var det Svend og hans arbejde jeg blev konfronteret med når snakken faldt på Danmark.

Århuskonventionen, som Svend var en af arkitekterne bag, gav unge i især Østeuropa håb i deres arbejde for at beskytte lokale natur- og miljøinteresser. Mange gange har jeg bragt hilsner hjem til Danmark med tak for det arbejde. Det gjorde det muligt for unge at deltage i demokratiet. De fik en tro på at kunne forandre verden til det bedre. Svend var et fyrtårn for de mange. Svend inspirerede ungdommen.

Da jeg efter 10 års foreningsarbejde stoppede som Landsformand for Natur og Ungdom i oktober 2005 blev jeg dybt rørt da jeg dagen efter modtog et håndskrevet brev fra Svend med en stor tak for min indsats i ungdomsarbejdet og for vores samarbejde. Sådan var Svend vel bare. Han huskede at værdsætte mennesker.

Svend er død. Jeg vil komme til at savne hans klare røst i debatten og hans inspiration. Det vil ikke blive det samme uden Svend.

Mine tanker og medfølelse går til dem der stod Svend nærmest.

Søren Nørgaard Meinert

Tidligere Landsformand

Landsforeningen Natur og Ungdom

  • Comments(0)//blog.smeinert.dk/#post6